HTML

Mindennapi hülyeségek

Azok az apróságok, amik mellett mindnyájan elmegyünk, de nem biztos, hogy ráérünk észrevenni őket. Néha bosszantóak, de ha nem velünk történnek meg, még szórakozni is lehet rajtuk.

Friss topikok

  • vwpolo: Csak szólok, hogy a Lórántffy Kolinak semmi köze a fősulihoz, az egy szakközép kolesza :) (2013.03.12. 19:01) Ingyen albérlet??????
  • ablakos: Az ilyen hülyeségeket még az szokta tetézni, amikor egy adott házon több tíz évvel korábbi házszám... (2011.09.15. 11:35) Tirpákia szépségei I. avagy a házszámok sűrűjében
  • Law enforcer: ZolTHán? (2011.08.30. 20:36) Téhával
  • Laczos (törölt): @Zizike98: Gratulálok neki! A plakát önmagában jó lett. Arról viszont lehet, hogy nem tehet még ő ... (2009.06.21. 16:00) Csak stílusosan!
  • metalboy: A másfél literes PET-palack szinte egyáltalán nem minősül borosüvegnek( a benne lévő folyadék pedi... (2009.01.27. 08:11) (B)ornamentika

Még egy kicsit a multinacionalitásról

2009.01.23. 22:54 Laczos (törölt)

Volt már szó arról, hogy milyen nyelvi zavarokat okozhat, ha egy vállalat multinacionális, mert olyankor még a hagyma is Made in Hungary. Na de ezt elnézhetjük annak a cégnek, amely az olcsóságot tűzte ki célul, aminek a neve egyet jelent a minősíthetetlenül gyenge, ám annál olcsóbb szemetekkel. Spórolnak, ezért nem jut pénz rendes fordításokra, ennek köszönhetően hajmeresztő vevőtájékoztatók, érthetetlen feliratok, kimondhatatlan terméknevek jellemzik az üzletláncot. Na de mindenki ott spórol ahol tud, ők pedig épp ezen tudnak.

Azonban van egy másik cég, amelyről nem rögtön a spórolás jut az emberek eszébe. A Porsche Hungaria, mint név, nekem legalábbis nem ezt sugallja. Jó, tudom, az eleinte spártai kényelmű és később sem luxusautóként aposztrofált VW "bogarat" a cég névadója, Ferdinand Porsche tervezte (alapfokú autóbu*i-képzés, 1. lecke :-), de az ő nevét viselő márka azért nem a puritánság, olcsóság fő zászlóvivője. Az ember tehát elvárhatna némi minőséget attól a cégtől, amely ezt az autómárkát képviseli kis hazánkban.

Ha ez így lenne, nem született volna meg ez a bejegyzés. Történt ugyanis, hogy a mostanság megjelent 911 GT3 RSR-ről kerestem valami használható háttérképet (mégis jobb kedve van az embernek, ha azt nézegeti :-), mikor is az angol nyelvű oldal átböngészése után úgy döntöttem, megnézem, mit lehet tudni a cégről magyarul. Csodát láttam. A kezdőoldallal még semmi gond. Bejön, magyar, rajta egy Cayenne GTS. A modelleknél viszont már érdekes dolgot lehet látni: egy Carrera GT-t. Tény, hogy a márka egyik fontos járműve, de ez sem változtat azon, hogy 2006 óta nem gyártják. A lényeg, hogy aktuális az oldal. De legalább a típusok listája helyes, valóban ezt a négyet forgalmazzák. Apróság, hogy a Cayenne leírása német nyelvű, biztosan sok volt benne a lefordíthatatlan költői kép. De jól mutat a magyar nyelvű "Cayenne áttekintés" felirat alatt az ékes germánsággal íródott szöveg. Végülis a Porsche német gyár, a vevők is általában alapszinten művelt emberek, akik valószínűleg tudnak németül... Miért lenne ez baj?

De a 911 GT2 leírásában is akadnak jól láthatóan gyári elemek: az autó Vorderachséjáról kétszer is szerezhetünk információt, igaz, a kettő nem egészen egyezik meg egymással. Az autókhoz kicsit értők mindkettőn nagyot csodálkozhatnak, mert az első érthetetlen, a második pedig egy nemlétező új futóművet takar :-) De van ott még Lenkung, Sperrdifferential HA, Stabilitätsprogramm, meg minden, ami csak kell egy 530 lóerős autóba. Azt is jó tudni, hogy a színrefújt küszöbburkolat 2008/02-től rendelhető. Épp aktuális ez az információ így, 2009 januárjában.

De számtalan egyéb okosságot is megtudhatunk. Ilyen például az, hogy az áramlással szemben való úszás erősíti az izomzatot, az autó orr-része, illetve a teljes kétüléses kupékarosszéria újabban szériatartozék, a Leistung 355 PS(261 kW) bei 6.600 1/min, valamint, hogy a 911-es fejlesztése egy hátul zárt, ajtókkal ellátott autóban kezdődött. Nem is gondoltátok volna, ugye? No és a lényeg: képernyővédő 911 turbo Cabriolet-val, Holen Sie sich.

Félreértés ne essék, én szeretem a Porschét. Szeretem a 356-ost, a 917-est, a 956C-t, a 959-est, legfőképpen pedig az ikont, a 911-est. Az sem égbekiáltó bűn, ha egy weboldalon vannak hibák, vannak lefordítatlan elemek. No de kérdem én: ennyire spórolnánk? Ennyit érdemelne ez a márka? Arról nem is beszélve, hogy ezt valószínűleg valakik megrendelhették egy ilyennek foglalkozó cégtől. Nem tűnt fel nekik, hogy mintha zavart lenne a nyelvi világ? Persze, lehet, hogy a németországi központ fordíttatta le. De akkor is gyanús lehetett volna, hogy túl sok szót értenek belőle... Ha már a magyarul értelmetlen kifejezéseket nem is.

Szólj hozzá!

Címkék: internet porsche autó

A bejegyzés trackback címe:

https://napihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr23898660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása